Op zoek naar een leuke en betaalbare overnachtingsplek in Utrecht? In een rustig straatje in de oude binnenstad van Utrecht ligt hostel strowis. Het hostel is gevestigd in een monumentaal zeventiende-eeuws pand met originele details zoals schouwen en luiken. Strowis is een sfeervolle en gezellige plek waar iedereen, ver weg van huis, zich thuis kan voelen.In strowis kunnen gasten kiezen uit een bed op de 14-persoonskamer of op ee
n kleinere kamer met acht, zes of vier bedden. Voor degenen die meer rust en privacy willen zijn er ook twee- en driepersoonskamers. Voor vrouwelijke gasten is, mochten zij daar behoefte aan hebben, een speciale kamer aanwezig.Op de begane grond ligt de foyer, het hart van strowis. Gasten kunnen hier ontbijten, lezen, kletsen. Er is een kleine bibliotheek met literatuur en reis-informatie. In de foyer staat een computer die gasten gratis kunnen gebruiken om te surfen of te mailen. Vanuit de foyer is uitzicht op de prachtig aangelegde tuin. Hier kunnen gasten bij mooi weer naast de vijver bijkomen van een vermoeiende dag.Naast de foyer ligt een goed uitgeruste keuken waar gasten hun eigen potje kunnen koken.Voor bagage zijn gratis kluisjes beschikbaar.Gasten kunnen in strowis fietsen huren, de ideale manier om de omgeving te verkennen.Informatie over activiteiten en bezienswaardigheden in de stad Utrecht en omgeving is te verkrijgen bij de medewerkers achter de balie.In het om de hoek gelegen ACU is een goedkoop vegetarisch restaurant gevestigd. In strowis kan men hiervoor reserveren. Gasten kunnen hier ook een biertje drinken, dansen en concerten bijwonen. Het ACU is onderdeel van hetzelfde project als strowis.Na lange leegstand werd in 1976 het pand Voorstraat 71 gekraakt. De begane grond, vroeger de Automobiel Centale Utrecht (ACU), werd in gebruik genomen als filmhuis, café, concertzaal en informatie- en actiecentrum. Op de twee bovenliggende verdiepingen hebben jarenlang mensen gewoond.

Om ontruiming voor te zijn, werd op een late kroegavond in de herfst van 1993 het Voorstaete-project bedacht. Het acu en het ernaast gelegen braakliggende terrein zou gekocht moeten worden om alle ideeën te kunnen verwezenlijken. Er waren ondermeer ideeën voor eigen woon- en werkruimtes, een brouwerij, een café annex concertzaal, een restaurant, een hostel en een stadspark.

Om dit ambitieuze project van de grond te krijgen werd stichting Voorstaete opgericht. De initiatiefnemers waren door hun ervaringen in actiegroepen doorgewinterde onderhandelaars geworden. Vijf van de oorspronkelijke ingrediënten zijn uiteindelijk in twee projecten, strowis en het acu, verwezenlijkt. De brouwerij vond een andere locatie en het stadspark is in de onderhandelingen met de gemeente gesneuveld.

Familie, vrienden, woonverenigingen en andere sympathisanten steunden het project financieel. Met hulp van vele vrijwilligers is anderhalf jaar lang verbouwd en geklust.
In het najaar van 1998 gingen eindelijk de deuren open.

Utrecht is een bijzonder project rijker geworden!
Een miljoenenproject wat geheel in eigenbeheer is opgezet en uitgevoerd.